​Fesztiválszerepléseink


Külföldi és hazai fesztiválokon is megmérettetnek a legutóbbi két évben készült rövid- és sorozat filmjeink.
 
Az idén negyedik alkalommal megrendezett Magyar Filmhéten (február 7–11.) Keresztes Dóra Világnak virága, virágnak világa, Glaser Kati Virágnyelv és Horkay István–Orosz István rendezőpáros hosszabb lélegzetvételű alkotása, az Albrecht Dürer rinocérosza szerepelt. A rövidfilmek mellett televíziós sorozatainkkal is találkozhatott a fesztivál közönsége, mert Glaser Kati Városi legendák című sorozatának egy-egy részét és Jankovics Marcell, Árpád házi királyok életét bemutató szériájának A keresztesek Magyarországon című epizódját is versenybe válogatta a zsűri. 


(Glaser Kati: Városi legendák / Ez szellemes)

Egészen Indiáig utaztak Glaser Kati és Horváth Mari animációi. A Vintage Nemzetközi Filmfesztiválon (március 16–17.) a Városi legendák és a Cigánymesék egy-egy epizódja képviselte a kecskeméti stúdiót. 
Balajthy László Cigánymesék rendezése A tűzpiros kígyócska, karöltve női rendezőink filmjeivel, a Virágnyelvvel és a Világnak virága, virágnak világával lehetőséget kapott a komáromi Mediawave Fesztiválon (április 27. – május 1.) való bemutatkozásra is. Az utóbbi, népi imádságokat megelevenítő kisfilmet a szófiai Golden Kuker – Nemzetközi Animációsfilm Fesztivál (május 5–13.) versenyprogramjában is levetítették.


 (Keresztes Dóra: Világnak virága, virágnak világa)

Az idén májusban kezdődött és a következő év tavaszáig tartó, új-mexikói Kids First! Fesztivál vetítéssorozatába két televíziós produkciónk epizódja is bekerült. A világ egyik legnagyobb gyerekfilmes programjába az ifjú zsűri A tűzpiros kígyócskát és a Városi legendák Veronika néni című részét választotta be. 

Elindult fesztivál körútjára Lugosi István első rendezése a Hortobágyi darumese is, mely a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának megbízásából készült. A 13 perces ismeretterjesztő családi rajzfilm, a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon (május 25–27.) debütált a szélesvásznon.



Zágrábi Animafest (június 4–9.) gyerekfilm szekciójában a Cigánymesék sorozat Hogyan lett az ember című epizódja került beválasztásra. A világ minden tájáról érkező filmeket Martina Peštaj, szlovák média pszichológus válogatta össze. A romák eredettörténetét bemutató epizód Horváth Mária rendezése. A filmet korábban az olasz Cartoons on the Bay (április 12–14.) gyerekfilm fesztivál panoráma szekciójában is láthatta a nemzetközi közönség.

 
(Horváth Mária: Cigánymesék / Hogyan lett az ember)

Glaser Kati vegyes technikákat alkalmazó szerzői filmjét, a Virágnyelvet a Norvégiai Rövidfilm Fesztivál (június 13–17) versenyszekciójában vetítik, ahol animációs filmek mellett élőszereplős alkotások is műsorra kerülnek.

Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy a személyre szabott, maradéktalan minőségű tartalom érdekében az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. További információk Értem