Király kis Miklós epizód a Magyar népmesék-emlékérme sorozat újabb tagja

Szeptember 30-ra, a népmese napjára időzítette a Magyar népmeséket bemutató emlékérme-kollekció újabb darabjának kibocsátását a Magyar Nemzeti Bank.

A sorozat első színesfém-emlékérméjének hátlapja az Égig érő fa című mesét idézi, míg a soron következő darabjára a Király kis Miklós című epizód jellegzetes karakterei kerültek rá: a királyfi félalakos ábrázolása fölé magasodik a háromfejű, tűzokádó sárkány portréja. A sárkány ábrázolása alatt a jobb oldalon, két sorba tördelve a „Király kis Miklós” felirat olvasható a főcímet megidéző írott betűkkel. A királyfi alakjától jobbra, lent található a tervező, Vékony Fanni iparművész mesterjegye – olvasható az MNB weboldalán.

Az emlékérme előlapján, a sorozat összes tagján megjelenő közös motívum látható – a főcímben szereplő galamb és a népművészeti virágmotívum, kiegészülve az égitestekkel: nap, hold, csillagok.

A Király kis Miklós emlékérme
 
előoldal                                                        hátoldal                                                      

A 7 eleműre tervezett sorozat indításának apropóját az adta, hogy a teljes széria bekerült a hungarikumok közé, másrészt a rajzfilmsorozatot készítő Kecskeméti Rajzfilmstúdió tavaly ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. A sorozat részeként megjelenő további emlékérmék kibocsátását minden évben a népmese napjához tervezi igazítani a jegybank.

Az érmék kiadásának célja a magyar népmesék értékeinek bemutatása, mely értékeket nagyon jól megvilágítja a hugarikummá nyilvánításának indoklása is: „A magyar népmesékben rejlő különleges képi, zenei világ és narratíva teszi egyedi értékké a rajzfilmsorozatot. A népmesék kedvessége, humora, ravaszsága, pajkossága hűen ábrázolja nemzetünk lelkét, érzéseit, valódi karakterét. Mindezek mellett, határainkon innen és túl is széles elismertségnek örvendő Magyar népmesék rajzfilmsorozat epizódjaiban olyan örök igazságok, alapértékek fogalmazódnak meg, amelyek méltóvá teszik arra, hogy része legyen a Hungarikumok Gyűjteményének.”

A 2000 Ft névértékű érme korlátozott példányszámban jelenik meg: 20.000 veretet készítenek belőle.


(forrás: mnb.hu)
 
Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy a személyre szabott, maradéktalan minőségű tartalom érdekében az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. További információk Értem