Mikulás Ferenc


 
1940. augusztus 17-én született.
 
1971. február 15-től a Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetője, több film és filmsorozat producere (például a 100 epizódból álló Magyar népmesék sorozat, a Mondák a magyar történelemből, Vízipók-csodapók, Mesék Mátyás királyról, Leo és Fred, Az Árpádok emlékezete stb.).
 
Több egész estés külföldi filmben co-producer.
 
Az általa vezetett stúdióban készült filmek és rendezőik több mint 70 jelentős nemzetközi fesztiválon kaptak díjat.
 
A kecskeméti alkotásokat a világ számtalan országában megvásárolták, Japántól Kanadáig, Ausztráliától Finnországig.
 
1993-tól a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója.
 
1997-től 2000-ig az ASIFA (Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetség) igazgatótanácsának tagja.
 
Több nemzetközi fesztivál zsűrijének munkájában vett részt, pl.: Chiavariban (Olaszország), Szöulban (Dél-Korea), Ankarában (Törökország), Pekingben (Kína), Łódźban (Lengyelország), Marosvásárhelyen (Románia), Stuttgartban (Németország) Jaipurban (India), Lisszabonban (Portugália), Hirosimában (Japán) és Pozsonyban (Szlovákia).
 
1996-ban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.
 
2004-ben az Olasz Filmművész Szövetség díját kapta a magyar és nemzetközi animációs kultúra érdekében végzett több mint 3 évtizedes tevékenységéért.
 
2008-ban Balázs Béla-díjat kapott.
Ugyanebben az évben elnyerte a Bács-Kiskun Megyei Prima Díjat.
 
2011 novemberében vehette át a köztársasági elnök által alapított Magyar Köztársaság Érdemérme kitüntetést kiemelkedő alkotói tevékenységéért.
 
2011 decemberében vehette át Mikulás Ferenc és a Kecskeméti Rajzfilmstúdió a Magyar Tudományos Akadémián a Magyar Örökség-díjat.
 
Jelenleg a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója, az itt készülő filmek producere, és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója, a Magyar Producerek Szövetsége elnökségének tagja.

Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy a személyre szabott, maradéktalan minőségű tartalom érdekében az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. További információk Értem